За Унгария разказва Тони Георгиев

УНГАРИЯ

Столицата на Унгария е топ-дестинация за поколения българи, а както сами се уверихме тя си остава атрактивна както за пенсионерите и военните от източния блок, така и за младите авантУристи от целия академичен свят. Авантурист идва от Аванта и от Турист и съответно е актуално не само у нас. Все пак винаги има на4ин да ползвате Будапежта като разпределителна спирка на ва6ата първа или поредна еврообиколка. До там се стига за 70 мин. с ли4на карта и  около 800 км в 4ас. О6те във въздуха 6те познаете наи-красивия и аристократи4ен град на стария континент, където практи4ност и артистизъм  се прегръ6тат безсрамно. Трафикът е организиран като за 10–милионен мегаполис въпреки 4е дори в активния делови сезон жителите са не пове4е от 4 милиона, от които 2-а  са приходя6ти. По време на престоя 6те ползваме основно справо4ника с бели страници, просто за6тото между 2-та езика и 2-те краини то4ки на пътуването няма ни6то об6то. Унгарският е невъзможен както за  4етене, така и за приказване и имитиране. В писмен вид мога да го сбъркам с турски. Сега за идеалния център, до където се стига наи-бързо с такси при цена 1 евро на км, т.е. за 19 евро : Ако българите са препикали отдавна 3-те си камъка с второстепенна роля за европеиската история, то в Будапе6та архитектурните паметници на цивилизацията са на всеки ъгъл, като градежите на романтизма, тоталитаризма и модернизма не прили4ат на готови за скок каменни 4удови6та, няма ги дори наежените и озъбени декоративни католи4ески добавки и надстроики. По време на 31-вата обсада на града тои е изравнен със земята,а веднага след 2-рата световна е възстановен до последната тухла. По роднински и сантиментални  при4ини.

Аз нямам идея 6то за строга ма6теха ги е отгледала и възпитала тези унгарци, но те са изклу4ително внимателни,елегантни и скромни – карат коли с поне 10 години по-вехти, но 2 пъти по-без6умни от на6ите, слу6ат ренесансова музика по заведенията ,а в сободното си време метят и поливат. За разлика от София по улиците не мири6е на канализация и комунизъм, а в заведенията има безплатни салфетки, фъстъци и интернет. Вторите ми впе4атления са отново отли4ни – не сре6там нито полуголи у4ени4ки с цигулки, просе6ти по подлезите, нито сергии и контеинери за боклук по тротоарите. Има само стотици пеики и 6атри с безплатна бутилирана и пакетирана в наилон минерална вода, което е удобно, за6тото мое6 да я пусне6 под дрехите си. Минавам покраи не6то като езеро с олимпииски размери и дървени скари, на които ти заминава целия ден в запознанства, стига да иска6. Гледам и за  банки-без форинти в Унгария си като без пари, друго не се признава. И отново за разлика от на6та фиксирана страна, в обменнните биура до министерството на финансите не те мамят право в о4ите. Явно много ги е страх от проверки, въпреки 4е никаде не видяхме представители на реда и така и не разбрахме каква е украсата на полицеиските 6коди. Което ме подсе6та 4е в Балхариа всеки с униформа размахва стоп-палка, а за размазана муха на стъклото отнемат талона и панталона на 6офьора. А в Унгария не се споменават имената на управниците, никъде няма разлепени техни портрети, отново за6тото хората ги презират и санкционират по този на4ин.

В Будапе6та градският транспорт е предпо4итан, пътуването е хипер бързо както в синята, така и в 4ервената зона, трамваите и бусовете са с климатици, а контрола има само в подземната железница – тя оба4е е мръсна като софииската след 2 години или лондонската преди 20. Разписанието е 24/7 на цена 1 евро или 240 форинта. След залез истинска атракция са камионите-пароструики, както и девоиките, които предлагат да ви заведат под рука до наи близките стриптиз-барове,където 6те танцуват за вас без пари докато биете безплатни бири или поръ4вате питиета по 5 евро. На улицата Боро-то е 2 евро,такава е цената и на деноно6тните арабски джируси. Навсякъде подаряват карти на града за да намирате скритите в лабиринти от зеленина дворци и музеи с вързани о4и. От балкона на президентската резиденциа на хълма Буда се гледа наи-добре безкраиността на Пе6та и веднага прави ло6о бизнес-впе4атление отсъствието на строителни кранове. Обиколихме и двата бряга на Дунава без бага6 и с вклиу4ена телевизионна камера но никъде не ни замерваха с камъни – пустите унгарци не бяха разбрали 4е сме от булгарското дискавъри

У Н Г А Р К И Т Е

Те са много на брои и до една са удивително секси, въпреки 4е вси4ки имат забележки. Затлъстяването и изрусяването не са проблем нито на младите, нито на старите. По-скоро има не6то упла6ено и неуверено в поведението им, като със сигурност са готови да поговорят за това с всеки сре6тнат. Унгарките се обли4ат по-евтино,но 5 пъти по-добре от българките, ползват 3 пъти по-малко грим и са по-високи с 5 до 10 сантиметра. Ако у нас през лятото се наблиудава бум на лелки с боту6и, в парковете и моловете на Пе6та има бум на млади моми4ета, които не са с изсулени до коленете дънки, а ползват рокли на голо.

СТОУНС

Които не е ме4тал да види Стоунс на живо може да си ползва привилегиите на културен инвалид или да потъне  вдън земя веднага. Те са наи-великата, наи-скандалната и наи-дълголетна група в историята, което не озна4ава 4е са наи-добрите. За сметка на това Мик Джагър е Светията на Рокендрола, ба6тица и идол на вси4ки времена. Без преувели4ение 6ефа на Стоунс успя да прети4а и изтанцува поне 3-4 км по време на 6оуто на Спорт Арена, където видяхме сцена,осветление и звук,за каквито българските промоутъри въоб6те не предполагат 4е съ6тествуват. Песните до една бяха от преди 84-та, а цялата организация мина и замина на президентско равни6те – 60 000 4овека заеха местата си, влизаха и излизаха от стадиона за броени минути, бъпреки 4е по трибуните се продава6е твърд алкохол и познаите кои се направи на маимуна от 6тастие.

Тони Георгиев (Водещ на “Кофеин» на радио FM+)

2 коментара по “За Унгария разказва Тони Георгиев”

  1. правописец казва:

    За съжаление не видях една буква „ш“ и „ч“ изписани на български език! Кофти!Все пак колегата е радиоводещ ,не писател.
    Иначе размишленията за Унгария ми допадат!

  2. admin казва:

    Това е закачката от софтуера….. не от Тони ;-) .. Неговият АвантУрист не може да се сбърка…

Вашият коментар